Welke grenzen moet je respecteren bij het aanrekenen van voorschotten?

Tags
Categorie Q&A
Welke grenzen moet je respecteren bij het aanrekenen van voorschotten?

Als zelfstandige moet je voorafgaand aan de uitvoering van een overeenkomst vaak al bepaalde kosten maken. Door een voorschot te vragen, zijn deze voorafgaande kosten (gedeeltelijk) gedekt. Bovendien ben je op die manier al zeker van een gedeeltelijke betaling van jouw factuur. Het vragen van voorschotten is dus zeer interessant, maar kan je zomaar en altijd voorschotten vragen en zijn er grenzen die je moet respecteren?

In principe kan je altijd een voorschot vragen, zowel ten aanzien van particuliere klanten, als ten aanzien van professionele klanten. Er is namelijk geen enkele wet die je dit verbiedt. Ook de sector waarin je actief bent, maakt niet uit.

Er is ook geen enkele wet die het vragen van voorschotten uitdrukkelijk toelaat. Dit leidt ertoe dat een voorschot enkel mogelijk is als je dat uitdrukkelijk opneemt in jouw overeenkomst met de klant. Je kan dus niet zomaar eenzijdig een voorschot vorderen.

Lees onze andere Q&A's van ons ledenmagazine online in het ledengedeelte!

Op een enkele uitzondering na (Wet Breyne) geeft de wet ook niet aan welk bedrag je als voorschot kan vragen. Er zijn dus geen wettelijke bovengrenzen. Hoeveel je uiteindelijk kan vragen, is een kwestie van onderhandelen met de klant. De Wet Breyne voorziet als enige uitzondering dus in een wettelijke voorschotregeling. Daar mag het voorschot bij het sluiten van het contract niet hoger zijn dan 5% van het totale bedrag van het contract.

Wat je moet onthouden:

Je kan in principe altijd een voorschot vragen aan de klant. Het bedrag van het voorschot is ook vrij vast te leggen (enige uitzondering hierop is de Wet Breyne). De afspraken omtrent het voorschot moeten wel uitdrukkelijk worden opgenomen in de overeenkomst.